Skab gode læringsmiljøer med skønne plakater

Læring skal være sjovt og motiverende, og læringsmaterialet må derfor gerne være spændende at se på for både børn og voksne. En stor del af børn er visuelt orienterede, og det betyder, at de bedst tillærer sig nye ting ved at se dem afbilledet som illustrationer, figurer eller fotos. Med det i baghovedet, hvad er da mere oplagt til væggen i et klasselokale – eller på et børneværelse for den sags skyld – end skønne håndtegnede læringsplakater i dejlige farver. Læringsplakater er superdekorative, og børnene får lyst til at kigge på dem. Det gør det lettere at komme igennem med det læringsformål, der er gemt i de mange tegninger. 

Hvilke plakater kan man hænge op som en del af at godt læringsmiljø i eksempelvis børnehaver, fritidsordninger og klasselokaler? Faktisk de samme typer som mange forældre vælger at hænge op derhjemme, fordi læringsformålet også ligger dem meget på sinde. Her er nogle eksempler på fine børneplakater, med hvilke der også følger masser af læring.

Plakater med årstider

Til de mindste børn, som kun lige er startet i børnehaven, er gode bud på vægpynt plakater med årstider. Vi bor i et land, hvor vi får lov til at opleve spændende overgange mellem fire årstider, som hver har deres særlige kendetegn. Det kan være måden, naturen opfører sig på, det overtøj man skal bære, og de ting man laver udenfor. Børn, som tilbringer meget tid udendørs i institutionerne, kender godt årstiderne, og plakaterne kan bruges som centrum for hyggelige samtaler om naturen på et niveau, hvor selv de mindst kan være med. 

Dyr

I forlængelse af årstiderne kommer selvfølgelig plakater med dyr. Sådanne plakater fås også til alle aldersgrupper, så uanset hvilket udviklingstrin du beskæftiger dig med, er der også en dyreplakat til dit slæng af unger. Plakater med dyr er gode, fordi de kan bruge til alt fra at lære dyrenes navne og lyde at kende og til at tale om, hvilken rolle de har i naturen, hvorfor nogle af dem ikke længere er her i så stort et antal, og hvordan vi bedst passer på dyrene og naturen omkring os.

Tal- og alfabet plakater

Når børnene nærmer sig slutningen af opholdet i børnehaven, er de klar til at stifte bekendtskab med tal og bogstaver. Det kan de passende gøre med illustrerede tælle- og abc-plakater, som gør det første møde meget sjovere. Igen vil de mange tegninger og konkreter gør læringen nemmere for de visuelle børn, der mere intuitivt kan koble bogstavet med en lyd. Tal- og alfabetplakater er meget anbefalelsesværdige til både SFO’er, klasseværelser og ambitiøse forældre.

Eventyr

Med eventyrplakaterne kan man begynde at tale om historier, skjulte pointer og moraler. Mens nogle eventyrplakater er tiltænkt små børn, er andre plakater til de lidt større børn eller voksne. Mange børn kender H. C. Andersens eventyr fra Disney eller godnathistorierne, og såvel historierne som eventyrforfatteren selv er nogle, som alle børn bør have et godt kendskab til.

About the author

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *