Sådan øger du børnenes interesse for naturen

Det kan være svært at lokke børnene med en tur i skoven, for slet ikke at tale om blot en tur i haven for at få lidt frisk luft. Så snart de lærer at betjene en skærm, bliver den din største konkurrent, når du forsøger at sælge ideen om, at frisk luft altså er godt for både krop og sjæl. Når børn har legeaftaler, handler de ofte om, hvad de sammen skal se på iPad’en, eller hvilket computerspil de skal spille. Derfor må du bevæbne dig med gode argumenter, masser af initiativ, snacks og måske lidt spændende udstyr, når du skal trække dem op af sofaen og væk fra de vanedannende videoer.

Madpakke med i skoven eller på stranden

Det er en gammel klassiker, men den virker stadig. Lav en ypperlig picnickurv med lækker mad og drikkevarer, som børnene vælger. En tur til stranden eller i skoven bliver bare mere hyggelig, hvis der er snacks i vente, og hvad er bedre end frokost under åben himmel?

Pak sejt udstyr til turen

Både piger og drenge elsker sejt udstyr. Der findes efterhånden meget legetøj beregnet til læring, og der er ikke noget som cool gadgets til at skabe de perfekte rammer for en vandretur. Hvis det skal være gratis, så tag et gammelt syltetøjsglas med huller i låget med i tasken. Det kan bruges til at nærstudere insekter, inden de sættes fri igen. Der findes også fine forstørrelsesglas, mikroskoper, insektkasser og andre spændende ting beregnede til at studere naturen. Derhjemme kan værelset dekoreres med plakater med dyr, som eksempelvis sommerfugle, mariehøns eller bier, så barnet kan kigge på nogle af de smukke dyr og lære deres navne.

Mal de fine sten

Stranden er fuld af skatte i form af sten i alle farver, former og størrelser. Det er både sjovt og hyggeligt at udforske stranden, mens I sammen samler sten, der er gode at male på. Det sætter fantasien i gang at kigge efter sten, der ligner en skildpadde, en kanin eller et hus, og det styrker finmotorikken at male dem fine med stenmaling eller tusser efter en dejlig strandtur.

Natur i børnehøjde

Der er mange gode bud på, hvordan man gør naturen interessant set fra de mindstes perspektiv. I den ene ende af skalaen findes eksempelvis zoo-skole. Det er et ferietilbud til børn, som mange zoologiske haver udbyder, og som består af lige dele leg og sjov undervisning med et praktisk aspekt. En sådan sommerferieskole kan være ret bekostelig, men som et gratis alternativ kan du introducere bøger, lydbøger, online-quizzer og udsendelser om naturvidenskab lavet til børn. Noget kan du finde på Ramasjang, som er tilgængeligt for alle. Også kende forfattere og tv-værter som Sebastian Klein har lavet en lang række udsendelser og bøger om dyr og natur beregnet til at fange børns interesse og vække nysgerrigheden. Meget af dette kan lånes på biblioteket. Brug dette materiale som afsæt, og vis interesse for det. Vær med til at finde svar på de spørgsmål, som materialet giver anledning til, og planlæg ture i naturen på at kigge efter eller prøve det, I hører om i bøgerne.

About the author

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *