Har du lagt mærke til, at gin har opnået en kæmpe popularitet de seneste par år? Det er svært at komme uden om de smukke ginflasker på hylderne i supermarkedet, og du kan nyde den ene gincocktail efter den anden på din yndlingsbar. Gin er lækkert. Gin er hot. Gin er tilbage.
Hvad gør gin til gin?
Med så mange forskellige slags procenter på hylden i barskabet hvad er det så lige, der får ginnen til at skille sig ud? Hvad gør gin til gin?
Jo, al gin må og skal indeholde en væsentlig andel enebær. Hvor dominerende enebærsmagen er, kommer an på det enkelte destilleri. Der er masser af variation mellem de forskellige typer gin. Nogle har en højere ABV end andre, nogle er tilsat krydrede smagsnoter. Men for alle gin gælder, at det famøse enebær skal spille en vigtig rolle.
Gin blev opfundet af munke for mange år siden. Formålet var medicinalbrug, men vi er alle sammen taknemmelige for opdagelsen, da den også gør sig fremragende uden for lægehuset. De botaniske smagsnoter, der karakteriserer gin og giver den særlige pebrede sødme, kan opfanges i næsten alle gindrinks. Dog er disse meget varierede, og du kan nyde alt fra en frugtig, blomstrende Aviation til en pikant Gibsons. Gin kan smagsgives med alt fra hindbær til løg, så variationerne er nærmest uendelige. Det er ikke så mærkeligt, at gin står langt fremme i mangt et barskab eller i det hyggehjørne i køkkenet, hvor du ofte mixer dine cocktails. Ligesom med kaffehjørnet kræser mange for deres cocktailspot med en særlig vægdekoration til køkken, cocktailplakater, smukke cocktailglas og flasker og andet lækkert udstyr.
Nogle af de mest berømte, populære og smagfulde gincocktails tæller blandt andet klassikeren gin tonic, den lyse gimlet, mandedrinken negroni, den gule bee’s knees og den dejlige lyserøde bramble.
Mad med gin
Gin er yderst smagfuld, så du skal bruge den, når du mangler noget urte- eller blomstersmag i din middagsret. Ginsmagen er gennemtrængende, så du skal være forsigtig med den mængde, du tilsætter i maden. Tilsæt forsigtigt, og smag til, som du ville gøre det med et kraftigt krydderi eller en stærk pebertype.
Alkohol har et lavere frysepunkt end vand, og det betyder, at du skal være opmærksom, hvis du bruger det i retter, som skal i fryseren. Hvis du laver en frossen dessert som is, kan for meget gin gøre, at isen ikke fryser, som den skal.
Omvendt sker det, at alkoholen fordamper, når du laver varm mad med gin. Afhængig af metoden og temperaturen vil alkoholen fordampe delvist eller helt, og din ret vil selvfølgelig ikke være så potent som en frisk cocktail med alkohol. Jo længere du tilbereder maden, jo mere alkohol vil der være tilbage i din ret. Gin er godt i retter med pasta, fisk og fjerkræ. Du kan også bruge din gin til at sylte smagfulde agurker eller lave marmelade med mere markant smag.